14 feb

KRITIČKA ŠKOLA KAPITALIZMA – prijava

SEMINAR: KRITIČKA ŠKOLA KAPITALIZMA

Organizatori: Klub 128 i Gerusija

Vreme za prijavu: 5. 2. 2017. – 1. 3. 2017.

 

Poštovani/e,

Kolektiv Gerusija i Klub 128 vas pozivaju da se prijavite na seminar KRITIČKA ŠKOLA KAPITALIZMA koji će se održa(va)ti na Fakultetu za medije i komunikacije (Beograd) u periodu mart-april-maj (prvi semestar), odnosno oktobar-novembar-decembar (drugi semestar).

Na seminaru će se obrađivati četiri velike celine: 1. KLASA 2. RAD (prvi semestar) i 3. DRŽAVA 4. ALTERNATIVA (drugi semestar). Premda ove celine nisu dovoljne da bi se kapitalističko društvo i njegove alternative razumele temeljno i u potpunosti, smatramo da predstavljaju nužni početak takvog posla. Svaka od celina obuhvata šest pod-tema koje će temama prilaziti iz različitih perspektiva i na različitim nivoima opštosti.

Cilj seminara je da se kroz predavanja i čitalačke sekcije učesnici i učesnice temeljno upoznaju sa ovim oblastima i da dobiju analitički aparat koji bi u budućnosti mogli/e da upotrebe u disciplinama kojima se bave. S druge strane, smatramo da je domet „leve“ analize gorućih društvenih fenomena kod nas na izuzetno niskom nivou, te je dugoročniji cilj seminara otvaranje mesta za razvijanje istog na jedan ozbiljan i temeljan način.

Sastanci će se održavati dvomesečno, subotom popodne, i trajaće okvirno pet sati (pauze uračunate). Sastojaće se od kraćih predavanja i potom čitalačkih sekcija. Realizaciju KRITIČKE ŠKOLE KAPITALIZMA (KŠK) pomoći će, u svojstvu predavača i istaknuti strani i domaći levi teoretičari/ke.

Usled strukturnih ograničenja primorani smo da broj učesnika svedemo na dvadeset.

Seminar je, pre svega, namenjen studentima osnovnih i master studija, međutim, mogu participirati i zainteresovani neobuhvaćeni ovim kategorijama. Predznanje nije nužno, ali ozbiljna zainteresovanost jeste. Pre no što detaljno izložimo način prijavljivanja, želimo da jasno podcrtamo da od budućih učesnika tražimo apsolutnu posvećenost u vidu blagovremenih (i kontinuiranih) dolazaka na predavanja (bez kašnjenja!), „praćenja nastave“ i čitanja zadate literature.

Zahvaljujemo Vuku Vukoviću, Ani Radojević, Milanu Uroševiću i Andreju Cvetiću koji učestvuju u organizaciji i realizaciji ovog događaja kao spoljni saradnici.

U nastavku teksta upoznajte se sa načinom prijavljivanja.

 

S poštovanjem,

Andrea Jovanović (ispred Gerusije)

Stefan Tanasijević (ispred Kluba 128)

UPUTSTVO ZA PRIJAVU

 

Prijave šaljite na mejl: kritickaskolakapitalizma@gmail.com. Rok za prijavljivanje je 1. mart (PRVI MART)

 

U prijavama bi trebalo da stoji sledeće: vaši podaci (ime, prezime, ustanova pri kojoj ste ili fakultet ako studirate (ovaj deo nije nužan ukoliko niste student ili akademac), godina rođenja), kao i kraće "motivaciono pismo" tj. da nam ukratko kažete koliko ste upoznati s temama, zašto vas one zanimaju i šta očekujete od ovog kursa.

Ukoliko ste se ranije bavili ovom temom, navedite na koji način, da li ste negde pisali o tome (npr. ako imate neki pisani rad/tekst u vezi s tim, bilo seminarski, bilo neki neformalni – pošaljite i to), kao i dokle ste stigli s istraživanjem. Potpuno je u redu da nemate nikakvo prethodno poznavanje problematike dokle god ste iskreno zainteresovani za nju. Ovo "pismo" biće glavni kriterijum u selekciji.

Obaveze učesnica/ka

Dolasci su obavezni i propuštanje više od jednog predavanja neće se tolerisati iz prostog razloga što je premalo mesta, te je besmisleno da nekome ko bi možda učestovao, a nije „prošao“, uzimate mesto. Takođe, prevažno je čitati obaveznu/zadatu literaturu i dolaziti pripremljen na sastanke. Stoga još jedno lepo molimo DA SE NE PRIJAVLJUJE KO NIJE SPREMAN NA OVAKVE USLOVE RADA.

Ostale informacije u vezi sa seminarom

Kotizacije nema – učešće je BESPLATNO.

Po završetku seminara, ukoliko bude volje pojedinačnih učesnika/ca za to, postoji i mogućnost objavljivanja kraćih eseja na izabranu temu vezanu za obrađenu problematiku u nekom od relevatnijih društveno-teorijskih časopisa. Mentori/ke radova biće predavači/ce na seminaru.

 

Literatura

Literatura će obuhvatati tekstove na srpskom i engleskom, a organizatori će se potruditi da u toku seminara prevedu pojedine tekstove sa engleskog – ukoliko je neophodno – odnosno nemačkog, francuskog i italijanskog jezika. Spisak literature ćemo blagovremeno poslati mejlom učesnicima.

Biografije predavača/ica možete pratiti u albumu na Facebook strani Gerusije.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share
Translate »